Jeśli zostawimy krzew winorośli bez cięcia, też będzie owocować.
Gron będzie nawet sporo, ale będą małe i mogą nie dojrzeć.
Czy tego chcemy? - NIE!
Liczy się jakość, nie ilość!
Cel - po co ciąć?
Najważniejszym celem przycinania w okresie spoczynku jest stworzenie wybranej formy, w której krzew winorośli będzie uprawiany. Przycinanie krzewu przez pierwsze lata po posadzeniu ma zasadnicze znaczenie dla rozwoju winorośli, oraz bezpośrednio wpływa na ilość i jakość owocowania (zawartość cukru w winogronach i winie).
Winorośl można uprawiać na wiele sposobów, ma dużą zdolność adaptacji do otaczających ją warunków, – jako liana, dostosuje się prawie do każdej podpory.
Podstawy - nadziemne części winnego krzewu to;
Stare drewno (pień i starsze niż 2 letnie),
Pędy dwuletnie (łoza),
Pędy jednoroczne – (latorośle wyrastajace z łozy, z pakami owocującymi).
Pędy jednoroczne wyrastające ze starego drewna, z tzw. pąków uśpionych zazwyczaj są nie płodne lub mają szczątkowe grona.
Termin - kiedy ciąć?
Dokładny termin zależy od przebiegu pogody, cech odmiany (mrozowytrzymałości)– okrycia na zimę) i naszego czasu. Jednak ważne jest by przyciąć krzew w czasie fazy spoczynku winorośli, przed ruszeniem soków – „płacz łozy”. W praktyce optymalnym terminem jest początek do połowy marca.
Ile pąków zostawić na łozie, na owocowanie?
Zależy od siły wzrostu, plenności, formy krzewu, żyzności gleby. Zależy od odmiany winorośli- niektóre dobrze owocują z „dolnych” oczek na łozie (2-4), inne - większość odmian, o wiele lepiej z „górnych” (5-8 i więcej). Dlatego mówi się o krótkim, średnim lub długim cięciu. Młode 3-4 letnie krzewy powinno się ciąć krócej.
Starsze, silniejsze można obciążyć dłuższą łozą (5-8 oczek). Odmiany mające duże grona obciąża się słabiej (4-6 pąków). Odmiany z małymi gronami obciąża się mocniej (8-10 pąków). Zdecydowanie nie powinno się przeciążać owocowaniem młodych krzewów winorośli.
Zasady cięcia
Łozę tniemy dobrze naostrzonym sekatorem 1,5 - 2,0 cm nad pakiem, lekko ukośnie, w stronę przeciwną do pąka. Większość odmian winorośli znacznie lepiej owocuje przy cięciu średnim i długim, ponieważ najbardziej płodne pąki na łozie, są pomiędzy 6 a 12 węzłem. W praktyce zależnie od formy prowadzenia krzewu wykonuje się dwa rodzaje ciecia łozy. Średnie/długie - na owocowanie. I cięcie krótkie na dwa pąki, z których wyrosną pędy zastępcze, owocujące w roku następnym.
Pozdrawiam klientów i życzę sukcesów w cięciu winnych krzewów!